LilaVila

LilaVila

субота, 13. јул 2013.

FESTIVALA ĆE BITI!




Nakon sjajnih rezultata koje smo postigli prilikom organizovanja Prvog međunarodnog festivala lutkarstva, s velikom radošću obavještavamo brojne zainteresovane da će se Drugi međunarodni festival lutkarstva Podgorica-Crna Gora 2013. ODRŽATI i to u periodu 5-9. septembar u KIC-u Budo Tomović. 
Zahvaljujemo Glavnom gradu na ustupanju KIC-a i ove i prošle godine!

Ponosni smo na činjenicu da je prošle godine naš Festival posjetilo oko 7 hiljada najmlađih i njihovih roditelja, od čega oko polovine iz Podgorice, a ostatak iz Tuzi, Cetinja, Tivta, Bijelog Polja, Rožaja, Herceg Novog, Kolašina i Petrovca, gdje smo, takođe, u okviru Festivala, organizovali da bude izvedena po jedna predstava.

I ove godine će dnevno igrati dvije predstave u Podgorici, a plan za ostale gradove još uvijek nije konačan i zavisi od interesovanja gradskih institucija kulture da učestvuju u podršći organizacije. Ono što je izvjesno je da ćemo imati jednu predstavu u Tivtu, u Portu Montenegro, kao i u Nikšiću, u kome prošle godine nije igrana predstava jer se renovirala sala, a dogovaramo i gostovanje u Mojkovcu, Kolašinu i Tuzima.

Ulaz na sve predstave, i ove godine, biće BESPLATAN.

Do sada imamo potvrdu četiri pozorišne trupe i to:
-          Novosnovanog Lutkarskog pozorišta Šćućkin iz Nikšića, sa predstavom Crvenkapa
-          Mini teatra iz Ljubljane-Slovenija, sa predstavom Snjeguljica
-          Dečjeg pozorišta iz Kragujevca-Srbija sa predstavom Labudovo jezero I
-          Teatra za deca mladinci iz Skoplja-Makedonija sa predstavom Makedonska prikazna

Uskoro ćemo dobiti i potvrde o potencijalnom učešću trupa iz Turske, Čilea i Mađarske, a moguće je da će se lista  još širiti.

Veoma nam je važno da predstave koje će biti odigrane imaju određeni nivo, a moj prijatelj, kolega, suosnivač i direktor Festivala Davor Dragojević je autoritet koji nakon decenija provedenih što kao glumac, što kao režiser lutkarstva, zaista ima znanja da procijeni i izvrši odabir, što je i ovog puta učinio.

 

Od izuzetnog značaja nam je podrška Fondacije Petrović-Njegoš i Počasnog ambasadora Festivala-princa Nikole lično, koja je, kao i prošle godine, glavni pokrovitelj Festivala. 

Na žalost, nadležne institucije u državi i gradovima nijesu nam pružile finansijsku podršku ili bar ne još uvijek, tako da finansijska konstrukcija i dalje nije zatvorena, ali to nas neće spriječiti da napravimo sjajan Festival
Sazreće, valjda, vrijeme, ljudi i pristup projektima, pa će biti drugačije i na tom nivou… a do tada, idemo ličnim primjerom naprijed! 
Sasvim sam sigurna da će i ove godine oni koji osjećaju, žele i razumiju zašto je ovakav događaj važan za cijelu našu divnu zemlju, naći načina da se uključe i doprinesu onoliko i onako kako mogu. Iako je jasno da su vremena teška, jasno je i da se za kulturu i djecu najviše uskraćuje. A mene brine što to one koje bi trebalo da brine, uopšte ne brine. Lično vjerujem u onu ko hoće-nađe način, ko neće-nađe izgovor. I prošle godine je jaka volja, želja, posvećenost, ogroman rad i jos veća ljubav odradila svoje, pa će i ove. Iskoristiću priliku da pozovem i ovim putem sve kojima je važno da našim malim ljudima damo osnovu da postanu Pravi i Veliki da nam se jave, Davoru, meni, svejedno je. Uvijek smo dostupni i na socijalnim mrežama i na mejlu i telefonom. Kontakt informacije su na www.lutkarstvo.me


*Najveći dio ovog teksta objavljen je u Pobjedi, dodatak Kultura, 13. jula 2013.

Нема коментара:

Постави коментар