LilaVila

LilaVila

петак, 21. април 2017.

O FESTIVALIMA NA ART DNEVNIKU RTCG

U petak, 20. aprila 2017. je na ART DNEVNIKU išla moja izjava na temu festivala.
Obzirom da smo Davor Dragojević i ja osnivači Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora koji će svoje šesto izdanje dočekati sredinim septembra 2017. upitana sam za stav na zadatu temu.

Izjava je bila sadržajnija od onog što je pušteno u etar, pa mi djeluje nekako nepotpuno kad znam što sam htjela da kažem, što sam rekla i koje puruke sam željela da pošaljem. Poštujem odluku redakcije da urede izjavu na način koji smatraju najboljim za ono što su oni željeli da poruče, ali poštujem i svoj koncept: uvod, razradu i zaključak, odnosno cjelinu poslate poruke.
Stoga želim preko svog kanala da podijelim izjavu u cjelosti, koju sam, manje-više (ne sjećam se baš u detalje, ipak živa riječ kad krene ima svoj tok ;)) ovako sročila.

Hvala ART DNEVNIKU što su me prepoznali vrijednom dijeljenja stava na javnom servisu.

IZJAVA U CJELOSTI:
KULTURA JE DUŠA JEDNOG NARODA. 

ISKAZIVANJE, ISTRAŽIVANJE, UPOZNAVANJE, USVAJANJE JEDNE KULTURE, A KROZ NJENE ČINIOCE, MORALO BI IZ ZADATKA PREĆI U POTREBU SVAKOG POJEDINCA.

DA BI BILO TAKO, POJEDINICI MORAJU BITI IZLOŽENI KULTURNIM SADRŽAJIMA NA ADEKVATAN NAČIN, U ADEKVATNOM OBIMU, ALI I SA ADEKVATNOM DOSTUPNOŠĆU. 

DA BI POSTALA POTREBA KULTURA MORA IĆI KA SVIMA. A, KADA KULTURA POSTANE POTREBA, ZNAĆEMO DA SE DRUŠTVO POPELO ZA JEDAN STEPENIK.

FESTIVALI JESU DOBAR NAČIN, VRATIĆU SE NA POČETAK IZJAVE, ISTRAŽIVANJA, ISKAZIVANJA, UPOZNAVANJA, USVAJANJA KULUTRE. I TO NE SAMO SVOJE VEĆ I DRUGIH. SUSJEDNIH, REGIONALNIH, MEĐUNARODNIH.

KAO NEKO KO SE BAVI KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGOM, MORAM ISTAĆI I DA JE JAKO VAŽNO DA ONI KOJIMA SU FESTIVALI NAMIJENJENI, O FESTIVALIMA MORAJU BITI I ADEKVATNO INFORMISANI. FESTIVAL NIJE SAM SEBI CILJ, CILJ JE DA BUDE POSJEĆEN I DA DOĐE DO RAZMJENE, OPLEMENJIVANJA, ŠIRENJA VIDIKA. 

ZATO SE MORA PLANSKI PRISTUPITI I PUBLICI-CILJNOJ GRUPI PREDSTAVITI SVE ONO ŠTO ĆE NA FESTIVALU DOBITI, A NA NAČIN KOJI JE NJIMA BLIZAK, RAZUMLJIV I PRIHVATILJIV. 

SVAKA AKTIVNOST KOJU DRUŠTVO SPROVODI USMJERENA JE NA ZADOVOLJAVANJE POTREBA POJEDINACA. NEKADA POTREBA POSTOJI, A NEKADA IH POJEDINAC NIJE SVJESAN. DA BI SE POTREBA RAZVILA, POJEDINAC MORA BITI IZLOŽEN SADRŽAJIMA KOJE ĆE TU POTREBU PROBUDITI. OVO GOVORIM POSEBNO ZBOG NAJMLAĐIH, IAKO, VELIKI JE BROJ ODRASLIH KOJI BI SE MOGLI UKLJUČITI U KATEGORIJU ONIH KOJI NE PREPOZNAJU POTREBE ZA KULTURNIM SADRŽAJIMA. 

DJECA, ODNOSNO RODITELJI KOJI ŽELE NAJBOLJE SVOJOJ DJECI, SPREMNI SU DA DJECU IZLOŽE KULUTRNIM SADRŽAJIMA KOJI SU IM MANJE BLISKI ILI POZNATI, A U CILJU UČENJA, OTVARANJA NOVIH SVJETOVA. U TOM PROCESU I SAMI RODITELJI UČE, ŠTO JE ČUDESNO.

Ljiljana Burzan Nikolić
20. april 2017.


Нема коментара:

Постави коментар